Chia zwana także jako Szałwia hiszpańska to roślina pochodząca z centralnej i południowej części Meksyku. To roślina o szerokich liściach i niedużych, fioletowych lub białych kwiatach, której owoce zawierają dużą ilość owalnych nasion, nazywanych nasionami chia. Uprawiana była już przez Azteków już w czasach prekolumbijskich. Obecnie nasiona służą powszechnie do przygotowywania odżywczych napojów i żywności. Kronikarze jezuiccy opisują chia jako trzecią najważniejszą dla Azteków uprawę, zaraz po fasoli i kukurydzy. Nasiona szałwii hiszpańskiej zaliczyć możemy do tak zwanych superfoodów, gdyż dostarczają do organizmu pełen zestaw białek, dużą ilość witamin i minerałów, bardzo dużą ilość kwasów omega-3 oraz błonnika.
Powszechnie znane korzyści spożywania nasion Chia (szałwii hiszpańskiej):
- poprawiają trawienie,
- zawierają dużo błonnika,
- są bogate w proteiny,
- dodają energii,
- zawierają dużo witaminy C i antyoksydantów,
- pomagają zwalczyć infekcje,
- regulują poziom cukru we krwi,
- pomagają obniżyć poziom cholesterolu,
- są bogate w wapń, mangan, potas, magnez, żelazo i fosfor,
- pozytywnie wpływają na stan kości, skóry i paznokci,
- są bogate w kwasy omega-3,
- pozytywnie wpływają na pracę serca i mózgu.
Zastosowanie nasion Chii w kuchni.
Szałwia hiszpańska może być stosowana, jako dodatek do sałatek, owsianki, musli, ugotowanych kasz, ziemniaków, jako posypka do warzyw, dodatek do koktajli, nie trzeba jej ziaren w tym celu mielić. Nasiona Chia są idealnym zdrowym dodatkiem do potraw, gdyż mają neutralny smak, nie zmieniają więc smaku wzbogaconych nimi potraw. Zmielone nasiona chia można łączyć z mąką do wypieku ciast, naleśników, puddingów, zup, zagęszczenia zup, wypieku chleba. Dzienne spożycie nasion nie powinno przekraczać 15g. Nasiona szałwii hiszpańskiej mogą być stosowane w produktach piekarskich w ilości maksymalnie 5%.